KORONAVIRUSSvijet

Američki predsjednik Donald Trump pozitivan na koronavirus

Američki predsjednik na Twitteru je napisao da on i supruga Melania počinju proces samoizolacije i oporavka.

Američki predsjednik Donald Trump pozitivan je na korona virus.

Na Twitteru, objavio je da su on i njegova supruga Melania otpočeli proces samoizolacije nakon što je ustanovljeno da je njegova savjetnica, Hope Hicks, testirana pozitivno.

“Proći ćemo kroz ovo zajedno”, poručio je Trump na Twitteru.

Trumpov ljekar potvrdio je da su predsjednik i njegova supruga zaraženi, da se osjećaju dobro i da će ostati kod kuće unutar Bijele kuće tokom samoizolacije.

„Očekujem da će predsjednik nastaviti sa uobičajenim svojim aktivnostima tokom liječenja“, stoji u izjavi za medije.

Hoppe Hicks je visoko rangirana unutar administracije i u čestom je kontaktu s Trumpom, koji je zajedno sa suprugom, podvrgnut testiranju, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Hope Hicks je putovala s predsjednikom Trumpom helikopterom u predsjedničkim zrakoplovom u Cleveland u ponedjeljak radi debate koju je u utorak Trump imao s demokratskim predsjedničkom kandidatom Joe Bidenom. Ona je bila i u avionu s Trumpom u srijedu, na putovanju u Minnesotu, gdje je Trump imao izborni skup, zajedno s Jaredom Kushnerom, predsjednikovim savjetnikom i zetom te još nekoliko visokih savjetnika iz Bijele kuće. Na fotografijama se vidi da ni ona niti drugi iz Trumpovog okruženja nisu nosili zaštitne maske.

Centar za kontrolu zaraznih bolesti preporučuje svima koji su bili pozitivni na testiranju da odmah počnu samoizolaciju, da prate simptome i da nose maske oko drugih ljudi.

Ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Predsjednik Trump je potvrdio da je Hicks pozitivna u sinoćnjem telefonskom razgovoru sa svojim najvećim medijskim prijateljem s Fox Newsa, Seanom Hannityem.

Zanimljivo je i to da glasnogovornici Bijele kuće jučer nisu ništa rekli novinarima o novoj situaciji iako američki građani moraju biti obavješteni što se događa s predsjednikom.

Hope Hicks nije prva osoba iz predsjednikovog okruženja koja je zaražena korona virusom. Dosta pripadnika tajne službe i nekoliko službenika u Bijeloj kući bili su pozitivni. Opće je poznato da predsjednik Trump ne podržava nošenje zaštitnih maski, a takva se kultura proširila i na osoblje Bijele kuće. Naravno, predsjednik ima najbolju moguću zdravstvenu njegu, ali dosta je njegovih najbližih savjetnika i suradnika bilo u neposrednom kontaktu s Hope Hicks, među njima i veći broj novinara, koji prate američkog predsjednika na njegovim putovanjima.

Pošto je predsjednik Trump pozitivan na korona virus, mora započeti proces koji osigurava da nacionalna sigurnost nije ugrožena zbog bolesti vrhovnog vojnog zapovjednika.

Iz Bidenove kampanje je novinarima, koji su u posljednjih nekoliko dana pratili predsjednika Trumpa, rečeno da ne dolaze na njihove skupove zakazane za sutra i tijekom vikenda.

Trump najveći pokretač neistinitosti o COVID-u 19

Američki predsjednik Donald Trump najveći je pokretač dezinformacija o COVID-u 19 u svijetu, pokazala je studija univerziteta Cornell, prenosi Hina.

Tim s Cornella, jednog od najuglednijih američkih univerziteta, analizirao je 38 miliona članaka objavljenih na engleskom jeziku u tradicionalnim medijima širom svijeta od 1. januara do 26. maja ove godine.

Dezinformacije su svrstane u 11 kategorija, od teorija zavjere i napada na najuglednijeg američkog epidemiologa Anthonyja Faucija do ideje da je virus kinesko biološko oružje.

Ali daleko najpopularnija tema je ona koju su autori nazvali “čudesnim lijekovima”, se pojavila se u 295.351 članku – više nego svih ostalih deset zajedno.

Najveća ‘navala’ na “čudesne lijekove” bila je nakon Trumpove konferencije za medije 24. aprila kada je naglas razmišljao o ubrizgavanju dezinficijensa u krv kao lijeku za korona virus. Slično se dogodilo kada je promovisao nedokazano liječenje hidroksiklorokinom.

“Zaključujemo stoga da je predsjednik SAD-a vjerovatno najveći pokretač ‘infodemije’ u svijetu”, napisali su autori istraživanja.

Nakon čudesnih lijekova, druga najčešća neistinitost bila je da je virus namjerno stvoren za kreiranje novog svjetskog poretka, a treća da se radi o prevari s ciljem političkih dobitaka za američku Demokratsku stranku.

Naučnici su pratili i kako su dezinformacije kasnije širile društvenim mrežama, u čemu je s tri četvrtine udjela prednjačio Facebook.

Izvor: BalkanPlus.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button