Foto

Voz u Prizrenu [fotografija iz 1977. godine]

Ova fotografija donosi nam nostalgiju za prošlošću, kada je tokom dana kružilo nekoliko vozova, sa krajnjim odredištem Prizren.

Vozovi se više nisu vidjeli nakon rata. Železnička stanica u Prizrenu, zbog senzacionalne živosti, trenutno je prazna, čuvajući mnoštvo uspomena, piše “Gazeta e Prizrenit”.

Pre 1990-ih, železnički prevoz je bio glavno prevozno sredstvo, dok je u Prizrenu bila velika posećenost ljudi.

Kao karakteristika tog vremena rođen je poznati muzički hit “N’tren për Prizeren”, koji se i danas čuje, iako nove generacije nisu uspele da ga dožive, “vibraciju” puta i njegove bučne sirene.

Među sporazumima sa Albanijom predviđeno je da će Prizren biti povezan željeznicom, naravno modernim vozovima, izvještava Gazeta e Prizrenit.
Opština Prizren urbanističkim planom nije predvidela postojanje železnice u postojećem delu, dok je predviđena izgradnja nove železničke stanice u selu Landovica.

U tom kontekstu predlažemo da lokomotiva ili vagon budu izloženi na bivšoj željezničkoj stanici kao podsjetnik na to vrijeme.

Foto: Bashkim Gashi

Izvor: TV Prizreni


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Back to top button