Vijesti

Granice EU i dalje ostaju zatvorene za građane Kosova!

Građani Kosova ipak od sutra neće moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije, odlučeno je danas u Briselu.

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, potvrdili su za Koha da ambasadori zemlja članica ni na dananjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemioloke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

EU je nakon višemjesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Kovid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu bolje ili slične epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

Trenutno zeleno svijetlo za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Novi presjek stanja nadležne institucije EU vršiće 15. oktobra, ali se realno ne očekuju promjene dok se situacija sa korona virusom ne smiri i u Evropskoj uniji.

Izvor: InfoKS.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button