Svijet

KOLIKO VRIJEDI ŽIVOT Izraelski komandant ubio nevinog Palestinca pa dobio svega 10 dana zatvora

Izrael je u utorak osudio vojnog komandanta na okupiranoj Zapadnoj obali na 10 dana vojnog zatvora nakon istrage o tome da je prošle sedmice ubio palestinskog vozača za kojeg je utvrđeno da je nevin.

Izraelska vojska saopćila je da su snage sigurnosti stacionirane u izraelskom naselju Rimonim, istočno od Jeruzalema, primile dojave o pucnjavi u tom području i da su nešto kasnije uočile palestinsko vozilo kako bježi s mjesta događaja za koje vjeruju da stoji iza pucnjave.

Snage su otvorile vatru na automobil Palestinca ranivši vozača. Vojska ga je uhapsila i odvela u bolnicu na liječenje prije nego što je pušten sljedeći dan.

Izraelska vojna istraga utvrdila je da je pucnjava vojske rezultat zamjene identiteta.

“Riječ je o ozbiljnom incidentu u kojem su snage postupile protivno procedurama”, saopćila je vojska, objavivši da je komandant snaga osuđen na 10 dana vojnog zatvora.

Palestinski mediji identificirali su vozača kao 22-godišnjeg Mazena Samrata iz sela u blizini palestinskog grada Jerihona.

Izraelske vojne istrage o optužbama za zločine počinjene protiv Palestinaca rijetko dovode do kaznenih progona na Zapadnoj obali, koju je Izrael osvojio zajedno s istočnim Jeruzalemom i Pojasom Gaze od Jordana u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button