Region

JAVNOST BIJESNA Skandal u Sjevernoj Makedoniji: Oboljelima od raka krali lijekove pa poturali lažne

Klinika za onkologiju na Univerzitetskom kliničkom centru “Majka Tereza” u Skoplju nalazi se u centru afere zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice koristilo citostatike pomiješane s fiziološkom otopinom za liječenje pacijenata, prenosi makedonski list Fokus.

Kako bi istražili ovaj slučaj, inspektori su proveli pretrese ne samo u Klinici za onkologiju, već i u domovima zaposlenih, konfiskujući računarsku opremu, dokumente i sve potrebne materijale za daljnju istragu.

Pretresi su dio veće istrage koju je pokrenulo Tužilaštvo nakon niza članaka objavljenih u Fokusu koji su ukazivali na postojanje organizirane kriminalne grupe unutar Klinike za onkologiju. Ta grupa navodno je prodavala skupu terapiju putem stvaranja lažnih pacijenata. Prema tvrdnjama lista, neki pacijenti umjesto odgovarajuće terapije dobili su terapiju razrijeđenu fiziološkom otopinom, dok je ostatak vrijedne biološke terapije završio na crnom tržištu, prema neslužbenim informacijama čak i na Kosovu.

Fokus tvrdi da je Klinika za onkologiju namjerno ometala KATO sistem, novi sistem za praćenje i sigurno čuvanje citostatika. KATO sistem je trebao spriječiti gubitak doza, osigurati precizno doziranje i sigurno skladištenje citostatika.

Reagovale i vlasti

Iako je taj sistem porezne obveznike koštao 350.000 eura te je 20 medicinskih sestara prošlo jednomjesečnu obuku u Beogradu o korištenju kompjuterski kontrolisanog pripremanja citostatika, nakon samo šest mjeseci, 2017. godine, novi direktor bolnice Nino Vasev ga je izbacio iz upotrebe.

Nakon tvrdnji da su najteži pacijenti nesavjesno liječeni, reagovao je i državni vrh Sjeverne Makedonije. Predsjednik Stevo Pendarovski poručuje da su te tvrdnje “šokantne i užasavajuće”.

“Umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni s najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio povjerenje ne samo među oboljelima, već se dovodi u pitanje i kvaliteta liječenja svakog budućeg pacijenta. Krajnje je vrijeme da se konačno prekine kultura nekažnjavanja za teško kršenja zakona”, rekao je Pendarovski.

Premijer Dmitar Kovačevski naglašava da će sve okolnosti biti ispitane, a odgovorni kažnjeni, kao i da će nadležne institucije imati punu podršku u rasvjetljavanju skandala. Najavio je i ostavke, ali nije precizirao čije. Zamolio je javnost da se suzdrži od napada na medicinsku profesiju, ističući da u ovom skandalu “odgovornost ima ime i prezime”.

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Fatmir Medžiti poručio je da će odgovorni biti sankcionirani.

“Snažna podrška akciji tužilaštva i policije. Kao ministar najoštrije osuđujem sve pokušaje ili postupke pojedinaca ili grupa koji su diskrecijskim ovlaštenjima nanijeli nenadoknadivu štetu zdravlju i životu pacijenata, građana i države. Očekujem da institucije brzo donesu odluku u vezi s istragom”, rekao je Medžiti.

Najavljeni protesti

Nakon svega reagirala je i direktorica Klinike za radioterapiju i onkologiju dr. Violeta Klisarovska.

“Odgovorno tvrdim pacijentima, budući da sam direktorica Klinike za radioterapiju i onkologiju, od novembra 2022. svaki pacijent dobiva propisanu terapiju prema indikaciji, dozi, vrsti lijeka prema onome što mu odredi liječnik, bez bilo kakve manipulacije lijekovima. Što se tiče postupka koji je u toku, s kojim ste svi upoznati, uvjeravam vas da smo kao organizacijski tim u potpunosti na raspolaganju nadležnim i istražnim tijelima kako bismo što prije otkrili počinitelje” rekla je Klisarovska.

Apelirala je na nadležne institucije da donesu odluku i, ako ima krivaca, da ih imenuju.

“Stručni kolegij Klinike najoštrije osuđuje svaki nesavjesni i nestručan rad uz molbu i apel na sve nadležne i medije da ne generaliziraju problem. Za našu kliniku to je od neprocjenjive, ogromne važnosti. Kako bi se eliminirala kolektivna krivica koja sad visi nad cijelom našom ustanovom, odnosno nad cijelim liječničkim timom, što ruši povjerenje pacijent-liječnik, što direktno utiče na zdravlje građana” dodala je Klisarovska.

U međuvremenu, na društvenim mrežama već kruže brojna svjedočanstva građana koji su izgubili svoje bližnje tokom borbe s bolešću, a postoje ozbiljne sumnje u nepravilnosti u vezi s primijenjenom terapijom. Građani su najavili protest koji će se održati ispred zgrade Vlade. U pozivu za demonstracije ističe se da je njegova svrha izražavanje bijesa “zbog dugotrajne tolerancije prema nezakonitostima na Klinici za onkologiju”. Također se ističe da će se na demonstracijama zahtijevati ostavke i odgovornost odgovornih osoba.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button