Magazin

NAGODBA Facebook vam možda duguje novac: Provjerite da li i vi možete uzeti dio od 1.2 milijarde maraka

Koristili ste Facebook nekad između maja 2007. i decembra 2022. godine? Možda vam Mark Zuckerberg “duguje” novac – no ima jedna ‘važna caka’…

Naime, kalifornijski savezni sudac prošlog je mjeseca dao preliminarno odobrenje za ugovor vrijedan 725 miliona dolara (1.2 milijarde maraka) između Facebookove matične kompanije Meta i korisnika koji su tvrdili da je platforma društvenih medija omogućila trećim stranama da pristupe njihovim podacima – bez njihovog pristanka.

Meta je u decembru pristala na nagodbu za kolektivnu tužbu, pokrenutu nakon skandala s Cambridge Analyticom 2018, ali poriče bilo kakvu odgovornost ili krivnju.

Konačno odobrenje nagodbe neće se dogoditi za nekoliko mjeseci, ali ne morate čekati da podnesete zahtjev. Evo šta trebate znati o nagodbi i kako znati da li vam Facebook duguje novac.

Zašto je Facebook pristao platiti 725 miliona dolara?

Grupna tužba zbog povrede privatnosti proizašla je iz izvještaja da je Cambridge Analytica, kompanija za podatke koja je radila s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016., dobila lične podatke miliona korisnika Facebooka kako bi ciljala na glasače.

U brojnim tužbama tvrdilo se da je Facebook dijelio ili na drugi način bez dopuštenja učinio dostupnim korisničke podatke trećim stranama kao što su programeri aplikacija, poslovni partneri, oglašivači i brokeri podataka te nije uspio pratiti šta se dalje radi s tim informacijama.

Meta poriče optužbe, ali su pristali platiti veliku nagodbu “kako bi izbjegli troškove i rizike suđenja”, navodi se na web stranici nagodbe.

Meta je također kažnjena s rekordnih 5 milijardi dolara (skoro 9 milijardi maraka) od strane Savezne komisije za trgovinu zbog kršenja privatnosti.

Ko ispunjava uslove za Facebook nagodbu?

I tu dolazimo do ‘važne cake’. Naime, u nagodbu se može uključiti svako ko je imao Facebook račun između 24. maja 2007. i 22. decembra 2022., ali isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Broj korisnika Facebooka koji ispunjavaju uslove za plaćanje nagodbe kreće se od oko 250 miliona do 280 miliona ljudi, prema sudskim dokumentima.

Kako će biti isplaćeni?

Zahtjev možete podnijeti putem interneta ili poslati ispisani obrazac poštom na adresu: Facebook Consumer Privacy User Profile Litigation, c/o Settlement Administrator, 1650 Arch Street, Suite 2210, Philadelphia, PA, 19103.

Online zahtjevi se podnose do 23:59. (PT) 25. augusta, dok zahtjevi poslani poštom moraju imati poštanski žig do 25. augusta.

Koliko će novca dobiti?

Iznos isplate nagodbe ovisi o tome koliko ljudi podnese valjane zahtjeve i koliko ste dugo bili korisnik Facebooka tokom navedenog perioda. Novac koji ćete dobiti također ovisi o tome koliko od 725 miliona dolara ostaje nakon odbitka naknada i troškova.

Kada mogu očekivati ​​odgovore?

Završno ročište za odobrenje zakazano je za 7. septembar. Potraživanja bi trebala biti isplaćena nakon što sud izda konačno odobrenje i riješi sve žalbe.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Sarajevo

Više iz rubrike

Back to top button