Lifestyle

UPEČATLJIVE LOKACIJE Ovo su najbolje destinacije koje magazin Time preporučuje za posjetiti ove godine

Magazin Time izdvojio je listu 50 najboljih destinacija svijeta koje trebate posjetiti u 2023. godini, a na listi su se našli gradovi od Barcelone do Timisoara, kao i jedan iz regije – albanski grad Berat.

Da bi sastavio listu najboljih destinacija svijeta koje treba posjetiti ove godine, magazin Time je tražio nominacije za mjesta od svojih međunarodnih dopisnika i saradnika, s pogledom na ona koja nude nova i uzbudljiva iskustva.

Za rezultat su izdvojili 50 mjesta, od Gize i Saqqare u Egiptu, gdje je dugo odlagani Veliki egipatski muzej konačno renoviran i ponovo otvoren, do gastronomske destinacije – Dijona u Francuskoj.

Neke od destinacija provode održivije turističke prakse kako bi zaštitile svoje prirodne ljepote; Arhipelag Tuamotu u Francuskoj Polineziji ide ka tome da dozvoli samo jednog stranog posjetitelja po lokalnom stanovniku.

Drugi napreduju, rastu i mijenjaju se, poput grada Medellina u Kolumbiji, koji je procvjetao u kulturno živopisnu metropolu u godinama nakon smrti Pabla Escobara.

Top deset destinacija na listi čine: Dominika, Barcelona, Torres del Paine Nacionalni Park u Čileu, Ladakh u Indiji, Churchill u Kanadi, Aarhaus u Danskoj, Roatan u Hondurasu, Aqaba u Jordanu, Kyoto u Japanu, Musanze u Ruandi.

Zanimljivo je da je na listi svoje mjesto pronašao albanski grad Berat koji se naziva i gradom “hiljadu prozora”. Nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja.

Cjelokupnu listu 50 destinacija koje magazin Time preporučuje za posjetu u 2023. godini možete pogledati na linku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba
Back to top button