Lifestyle

NIJE BIO SRETAN Inženjer dao otkaz u Netflixu iako je zarađivao 450 hiljada dolara godišnje: To nije bilo to

Michael Lin stigao je u kompaniju Netflix 2017. godine na mjesto softverskog inženjera, a njegov život izgledao je poput sna. Zarađivao je 450.000 dolara godišnje, dobivao besplatnu hranu i imao plaćeno slobodno vrijeme. Međutim, zatim se sve promijenilo.

Iako je na početku mislio kako je potpisao “vječni” ugovor sa radnim mjestom, Michael koji živi u Kaliforniji, četiri godine kasnije dao je otkaz, a svi su ostali u čudu zbog njegove odluke.

“Rad u Netflixu bio je kao biti plaćen za rad na studijama slučaja o kojima učite na MBA programima. Svim zaposlenicima omogućili su da stiču znanje, i ja sam svakoga dana učio toliko toga”, započeo je Michael za Insider.

Tokom sljedeće dvije godine, sjaj se počeo gubiti, a Michael tvrdi da je djelovalo kao da su se projekti i sastanci “stopili u jedno” te da je inženjerski rad počeo izgledati kao copy-paste.

“Zatim je nastupila pandemija koronavirusa. Ured se zatvorio, a svi moji omiljeni dijelovi posla – druženje, suradnici, pogodnosti – nestali. Ostao je samo rad, u kojem više nisam uživao”, rekao je.

Michael je “želio imati veći učinak” te je proveo dvije godine umrežujući se i prijavljujući se za svaku ulogu menadžera proizvoda koju je mogao pronaći. Ipak, tvrdi, sve je bilo uzaludno jer Netflix nije imao nikakve procese koji su podržavali horizontalne promjene uloga.

Tada, on je izgubio motivaciju, ali i prestao uživati u svojoj velikoj plaći.

“U početku sam zarađivao novac i neprestano učio nove stvari. Sada sam samo zarađivao novac, bez napredovanja”, rekao je Michael čiji su se ciljevi razlikovali od ciljeva njegovog tima – njegovo interesovanje bilo je usmjereno ka poduzetništvu.

“Počeo sam se osjećati kao da ponavljam istu grešku u karijeri. Ostajao sam na poslu koji mi nije odgovarao duže nego što sam trebao. Moja jedina motivacija na kraju je postala pokušaj da ne dobijem otkaz”, rekao je.

Ipak, pandemija ga je dovela do spoznaje da je život kratak da bi gubio vrijeme.

“Odgađao sam svoje snove, a pandemija me podsjetila da možda sutra neću biti ovdje da ih slijedim. Bojao sam se da će na mojoj nadgrobnoj ploči stajati: ‘Ovdje leži Michael. Proveo je život radeći posao koji nikada nije volio'”, prisjetio se.

Nakon dvije sedmice provedene u razmišljanju, unatoč protivljenju svojih roditelja, odlučio je razgovarati sa svojim menadžerom i uskoro je sjedio na posljednjem sastanku gdje je napokon postao “slobodan”.

“Mislio sam da će moj život biti gotov nakon odlaska iZ Netflixa. Brinuo sam se da neću imati društveni život, jer se prije sve vrtilo oko posla. Ali dogodilo se suprotno. Upoznao sam više ljudi kroz pokretanje vlastitog posla – druge poduzetnike, pisce i kreatore”, rekao je Michael.

Danas, osam mjeseci nakon otkaza tvrdi da je to najbolja odluka koju je učinio.

“Odlučio sam se u potpunosti posvetiti radu za sebe. Iako tek počinjem, vjerujem da će se dogoditi dobre stvari ako radim posao koji mi daje energiju. Osjećam duboki mir u sebi i nepokolebljivu vjeru da će sve biti uredu”, zaključio je Michael.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba
Back to top button