Svijet

SUMNJA NA MALVERZACIJE Turski građevinac otkrio da je njegova firma gradila objekte s manje gvožđa od propisanog

Cetina Simsek, 58-godišnji građevinski radnik iz Turske, priznao je novinarima da je njegova firma gradila objekte sa manje gvožđa nego što je zakonom propisano, po uputstvima velikih građevinskih firmi.

Nekad bi odbili, a nekada bi pristali jer im je potreban novac da prehrane porodicu, priznao je za New York Times.

“Učinio sam to jer su mi rekli”, rekao je Simsek okupljenim novinarima u Gaziantepu, gradu od kojeg su ostale samo ruševine.

Cetin od zemljotresa spava ispred svoje zgrade sa suprugom i troje djece. Zapalili su vatru da se zagriju, a svaki put kada se zemlja iznova zatrese, probude se “duhovi prošlosti”.

Da li su dva strahovito jaka zemljotresa, koja su se dogodila u ponedjeljak u razmaku od devet sati i nekoliko stotina kasnijih, takođe jakih potresa, jedini krivci za takvo uništenje grada? Čini se da ne…

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će vratiti milion Sirijaca koji su napustili zemlju u okviru programa dobrovoljnog povratka.

Grad je trenutno pust, ostali su samo oni koji nemaju kuda i oni koji čekaju spašavanje članova porodice. U nedostatku skloništa, mnogi su se vraćali u sela iz kojih su došli ili su tražili krov nad glavom kod rođaka u drugim gradovima.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button