Svijet

NAKON ZEMLJOTRESA Stradale iz Turske i Sirije kopaju u masovne grobnice zbog nedostatka mjesta

Zbog nedostatka mjesta na grobljima, tijela stradalih u zemljotresu u Turskoj i Siriji se gomilaju na stadionima ili parkiralištima radi identifikacije, unose se lijesovi i kopaju u masovne grobnice.

Na groblju Nurdagi u turskoj pokrajini Gaziantep, na granici sa Sirijom, uskoro više neće biti mjesta za mrtve. Svježe iskopani grobovi označeni su praznim nadgrobnim spomenicima, sa samo komadićima poderane tkanine sakupljenim s odjeće žrtava kako bi ih se identificiralo.

Vani na ulici deseci tijela leže nagomilani jedno na drugom, čekajući da budu pokopani. Najmanje pet imama požurilo je u Nurdagi kako bi služili neprekidnu navalu masovnih dženaza, ponekad za čak 10 žrtava odjednom. Zvaničnici su dopremali lijesove iz susjednih sela i sve do Istanbula kako bi osigurali posljednje počivalište za ogroman broj leševa koji su pristizali u grad.

Pet dana nakon što su dva snažna potresa južnu Tursku u najgoroj prirodnoj katastrofi, broj mrtvih premašio je 21.000, a Nurdagi i gradovi širom južne Turske i sjeverne Sirije poprišta su apokaliptičnih razina razaranja.

“Četrdeset posto ljudi u ovom gradu moglo bi biti pronađeno mrtvo”, rekao je Sadik Gunes, imam u Nurdagiju. Njegov dom je bio pored džamije, koja se srušila. Bez mjesta za njihove molitve, masovne sahrane u Nurdagiju i ostatku južne Turske obavljaju se na otvorenom.

“Od ponedjeljka sam zaboravio broj tijela koja smo pokopali”, rekao je Gunes. “Izgradili smo proširenje groblja. Pod ruševinama još ima ljudi. I njih ćemo pokopati kada budu pronađeni. Tijela sahranjujemo i kasno navečer uz pomoć građana koji nam dolaze pomoći”, ispričao je imam.

Dok čekaju dolazak forenzičara i tužitelja, stanovnici nekih gradova u Turskoj gomilali su tijela na stadionima ili parkiralištima kako bi rodbina imala priliku da brzo identificira svoje najmilije prije izdavanja smrtovnice.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button