Region

OBJAVIO SPISAK OPĆINA Kurti: Zašto Srbija ne formira zajednicu za svoje manjine; Bošnjake, Mađare i Albance

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je ilustraciju sa općinama u Srbiji koje vode nesrpski gradonačelnici i upitao zašto im Srbija ne omogući jednonacionalnu zajednicu, a traži tako nešto na Kosovu.

Prema Kurtu, jednonacionalnu zajednicu u Srbiji mogli bi formirati Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari. No upitao je zašto im Srbija to ne omogući.

“Zajednica općina po etničkoj osnovi u Srbiji? U Srbiji službeno postoji 21 manjina: Hrvati, Bunjevci, Bugari, Bošnjaci, Albanci, Mađari, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci, Jevreji, Vlasi, Grci, Egipćani, Nijemci, Slovenci, Česi, Makedonci, Crnogorci. Čak 11 općina u Srbiji vode gradonačelnici nesrbi. Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari mogli bi formirati jednonacionalne zajednice općina. Zašto im Srbija to ne omogući, a traži tako nešto na Kosovu?”, napisao je Kurti.

Nedavno su SAD i EU intenzivirali svoju predanost guranju Kosova i Srbije prema sporazumu za normalizaciju odnosa. Evropski plan, poznat i kao francusko-njemački plan koji je stranama dan prošlog ljeta, kosovska strana smatra dobrom osnovom za normalizaciju odnosa. I Srbija je prihvatila ovaj plan.

Ali pitanje Zajednice srpskih općina i dalje pravi “pat poziciju”. Kurti je rekao da prvo treba doći do priznanja, a zatim razgovarati o tome kako će se formirati Zajednica, koja treba biti u skladu s Ustavom i zakonima Kosova. Stranci zahtijevaju da se njihovo formiranje što prije dogodi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button