Svijet

POSLJEDICE ZEMLJOTRESA Turski stručnjak iznio zastrašujuću procjenu: Ispod ruševina bi moglo biti 180.000 ljudi

Ovgun Ahmet Ercan, stručnjak za zemljotrese, procjenjuje da bi 180.000 ljudi ili više moglo biti zarobljeno ispod ruševina, od kojih su skoro svi mrtvi, piše The Economist.

Puna razmjera razaranja uzrokovanog dvostrukim zemljotresima magnitude 7,8 i 7,5 koji su 6. februara pogodili južnu Tursku i sjevernu Siriju ostaje nepoznata.Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje u deset provincija koje su potresli potresi, u kojima živi 13 miliona ljudi.

Preživjeli u južnoj Turskoj i sjeverozapadnoj Siriji proveli su drugu noć na ledenoj hladnoći, mnogi su se sklonili u svoje automobile ili pod ćebad na ulicama, bojeći se da će se vratiti u potencijalno ozbiljno oslabljene zgrade.

Broj poginulih u Turskoj i Siriji nakon potresa popeo se na najmanje 12.049. Civilna odbrana Sirije saopćila je da su najmanje 2.992 osobe ubijene na sjeverozapadu Sirije. Rečeno je da je više od 2.850 povrijeđenih.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao da je broj žrtava u njegovoj zemlji porastao na 9.057.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button