Region

KAŽE DA JE POD PRITISKOM Kurti usporedio Zajednicu srpskih općina sa RS-om: Ovako Srbija formira “srpski svet”

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da je pod pritiskom međunarodne zajednice da prihvati predloženi sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ponudile Beogradu i Prištini.

Kurti je rekao da je dobro u tom prijedlogu to što je Zapad pokazao punu potporu i volju za rješavanje odnosa Kosova i Srbije.

“U okviru toga ovaj prijedlog vidim kao dobru osnovu za daljnje pregovore i nadam se da ću s nastavkom pregovora, postići dogovore i konačno poboljšati odnose dviju država”, kazao je Kurti.

Što se Zajednice srpskih općina na sjeveru tiče, kaže da neće dopustiti da samo jedna etnička grupa ima posebna prava.

“To nije u skladu s ustavom Kosova i Srbija, ako želi dati ovakvu podršku manjinama, treba to činiti u svojoj zemlji, gdje također žive brojne manjine”, navodi Kurti.

Na pitanje smatra li ucjenom riječi specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabriela Esocobara da odluka o ZSO nije odluka Srbije i Kurtija, već Kosova i Srbije, rekao je da uslovi oko formiranja zajednice koje je predložio nisu bili njegovi uvjeti, već ono što predviđa ustav Kosova.

“To nije moja lična želja, već želja naroda Kosova, oni su ti koji žele međusobno priznanje prije svega, a zatim razgovarati o mogućem ujedinjenju na sjeveru Kosova”, naglasio je Kurti.

Naveo je primjer bh. entiteta Republika Srpska i asocijacije koja je prethodila formiranju tog entiteta i rata kroz koji je prošla Bosna i Hercegovina.

“To je način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala tzv srpski svijet. To je praktički hegemonija jednog centra, Beograda, nad susjednim državama instrumentalizacijom manjine koja u njima živi”, ističe premijer Kosova.

Tražiti ZSO na sjeveru Kosova je kao tražiti kafu bez šoljice, ne možete donijeti kafu bez šoljice, a zemlja je šoljica, objasnio je Kurti u intervjuu za emisiju Across the Balkans koju uređuje i vodi Nafisa Latić na turskoj državnoj televiziji TRT.

“Imamo nekoliko manjinskih naroda, ne možemo imati posebnu manjinu jer je Kosovo republika. Objasnio sam to svim svojim međunarodnim partnerima, a prijedlog EU nije prijedlog o ZSO, nego samo zadnja rečenica tog prijedloga kaže da treba poštovati sve dosadašnje dogovore, a njih je do sada ukupno 33. . Zašto onda konkretno inzistirati samo na ovom?”, pita se Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button