Region

PREDSJEDNIK SRBIJE Kosovo planira kupiti Bayraktare, Aleksandar Vučić razočaran: ‘Moramo oprezno s Turskom’

Ministar regionalnog razvoja Kosova i predsjednik Turske demokratske partije Kosova Fikrim Damka rekao je da Kosovo radi po pitanju kupovine dronova Bayraktare.

Damka je u intervjuu za tursku agenciju Anadoliju je rekao da će svaka kupovina biti upotrebljena za odbranu zemlje, prenosi Klankosova.tv.

Govoreći o rastućim tenzijama posljednjih dana na sjeveru Kosova, Damka je istakao da su učinili ono što je neophodno da građani u regionu dobiju usluge za svakodnevni život.

„Za ovo vrijeme Srbija mora da sjedne za sto dijaloga i dođe do konačnog rješenja. Kosovo ne vodi akcije koje eskaliraju tenzije. Također, nemamo ni pokušaje da uklonimo barikade. Mi to možemo, ali to može dodatno povećati tenzije. Iz tog razloga djelujemo u saradnji sa Misijom NATO na Kosovu (KFOR), sa NATO-om, EU i SAD za njihovo mirno uklanjanje. Pokušavamo da situaciju tamo riješimo dogovorom, a ne da je eskaliramo“, rekao je Damka.

O mogućoj nabavci dronova Bayraktar koju je najavio kosovski ministar neizravno se oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se nalazi u službenom posjetu Azerbajdžanu.

Na odnose s Turskom će, kako kaže, gledati s dozom oprezu budući da “naoružavaju Prištinu“, pritom misleći pritom na bespilotne letjelice koje Kosovo želi nabaviti.

Bolje da hiljadu dana razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo“, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je došao do zaključka kako Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu. Dodao je da je vojska Srbije deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina.

“Naravno da nam je jaka vojska potrebna inače bi nas progutali kao mačka miša”, rekao je Vučić.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button