Region

LEGENDA Umro Ramiz Nukić: Čovjek koji je 20 godina tragao za kostima ubijenih Srebreničana

Umro je Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Buljim, koji je više od 20 godina tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

– Poštovani prijatelji, komšije i rodbino, upravo je na ahiret preselio nas Ramiz Nukić iz Kamenica. Ramiza svi poznajemo po tome što je identifikovao mnoge osobe i našao mnoge kosti naših šehida po šumama. Allaha molimo da mu se smiluje i da ga uvede u lijepi džennet, a porodici podari sabur. Ramiz je bio istinski povratnik, dobar domaćin i mnogo je dobra donio našoj zajednici. Odmori se, legendo. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo – objavljeno je na Facebook stranici mjesne zajednice Konjević Polje.

Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je.

Kako je ranije kazao novinarima, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

– Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda – rekao je nedavno Nukić, nakon što zbog bolesti više nije bio u mogućnosti tragati za kostima ubijenih Srebreničana.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Crna-Hronika

Više iz rubrike

Back to top button