Region

UKINUTE VIZE IZMEĐU BIH I KOSOVA Postignut sporazum o prelasku granica na Zapadnom Balkanu s ličnim kartama

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s ličnim kartama i ukidanju postojećeg viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali su u četvrtak u Berlinu tri regionalna sporazuma koji će omogućiti slobodno kretanje s ličnim kartama u regiji, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Sporazume su potpisali premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je da su tri sporazuma potpisana u okviru zajedničkog regionalnog tržišta ključna za ekonomsku otpornost.

“Zapadni Balkan mora biti stabilan, ne bi trebao postojati ni najmanji otvor za spletkarenje u regiji. Trenutak je za prevazilaženje naslijeđa prošlosti”, napisao je Borrell na Twitteru.

Današnji sporazum je potpisan nakon što su ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije, usaglasili 21. oktobra tri sporazuma o mobilnosti koja je, u okviru Berlinskog procesa, koordinisalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s ličnim kartama i ukidanju postojećeg viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Ukinute vize između BiH i Kosova

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova i jedina zemlja u regiji koja s Kosovom ima vizni režim. Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, nakon što BiH nije ukinula vize za građane Kosova. Te mjere stvorile su velike probleme građanima dviju zemalja i onemogućile slobodno kretanje.

Usaglašavanju verzije dokumenta prethodile su skoro dvije godine intenzivnih pregovora, a kako je ranije najavljeno, ovim sporazumom ruši se posljednji preostali “vizni zid” u regiji.

Druga dva sporazuma – o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata će omogućiti priznavanje akademskih kvalifikacija, a samim tim i mogućnost da građani Zapadnog Balkana posao u svojoj struci potraže u nekoj od zemalja regije.

Sporazum će građanima omogućiti da priznavanje akademskih kvalifikacija rješavaju besplatno u roku od 40 dana.

Sporazumi će stupiti na snagu nakon što prođu proceduru ratifikacije u državnim parlamentima svih šest zemalja regije, što bi se trebalo dogoditi 2023. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button