Svijet

REGIONALNI IZAZOVI Osmani: Erdogan može utjecati na Vučića da prizna nezavisnost Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je kako Beograd ima teritorijalne pretenzije ka njenoj državi te govorila o ulozi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u procesu pronalaska rješenja za prevladavanje izazova na Zapadnom Balkanu.

Gostujući na turskoj državnoj televiziji TRT World nakon inauguracijskog samita Evropske političke zajednice, Osmani je ocijenila da je uzajamno priznavanje Kosova i Srbije rješenje za dugotrajni mir u Evropi.

“Vjerujem da turski predsjednik može imati veoma značajnu ulogu u ubjeđivanju Vučićca da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, da Srbija prizna Kosovo i da dođe do uzajamnog priznanja. Polurješenja mogu služiti samo srednjoročno”, kazala je Osmani.

Kossev prenosi da je Osmani iznijela optužbe na račun Beograda navodeći da srbijansko rukodovstvo stvara tenzije u želji da “pripoji Kosovo”.

Istakla je i da kosovski zvaničnici trenutno razgovaraju sa partnerima u NATO-u o tome da Kosovo krene sa pripremanjem aplikacije za učlanjenje u Partnerstvo za mir.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button