Ekonomija

POLOVINA ZARADE IDE NA HRANU Za 20 godina proizvodi na Kosovu poskupjeli za 57 odsto

Predstavnik Agencije za statistiku podataka Ibish Asllani saopštio je da su cijene svih kategorije proizvoda i usluga u posljednjih 20 godina u prosjeku porasle za 57 odsto, prenosi Koha.

Prema podacima Agencije, stopa inflacije na Kosovu u junu 2022. u odnosu na jun prošle godine, dostigla je 14,1 odsto. Proizvodi na Kosovu koštaju 1,5 odsto više nego u maju ove godine.

Asllani je rekao da se prati oko 420 artikala i usluga u 14 opština, seoskih i gradskih naselja, i da je u obračun uključeno više od 7.000 cijena.

“Jestiva ulja i mast imaju tendenciju povećanja od preko 55 procenata, hljeb i žitarice poskupjeli su za 27,7 odsto, a meso za 19 odsto. Mlijeko, sir i jaja poskupjeli su za 22,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Cijene naftnih derivata su takođe imale veliki rast, od 33,6 odsto. Poskupjeli su i na povrće, šećer, kafa, bezalkoholna i alkoholna pića, održavanje doma i namještaj i pokućstvo”, precizirao je Asllani.

Asllani je međutim dodao da je situacija slučna i u zemljama regiona, ali i Evropskoj uniji.

“Postoje zemlje sa nižom inflacijom. Kosovo je siromašno i udarac ekonomske krize je veći za nas”, rekao je Asllani.

Asllani je također najavio nova poskupljenja i dodao da se prije svega očekuje poskupljenje hljeba.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button