Ekonomija

POSKUPLJENJE RUE ne isključuje novo povećanje cijene struje

Na sastanku poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova i odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, konstatovano je da je snabdjevanje električnom energijom stabilno, ali da mora doći do povećanja cijene kada se poveća uvoz struje, sa čime se poslanici AAK nisu složili, prenosi Lajmi.

Stranka Ramusha Haradinaja je istakla potrebu institucionalnih priprema za suočavanje sa energetskom krizom.

Predsjednik odbora RUE Imer Zejnullahu rekao je da trenutno nisu ispunjeni kriterijumi za vanredno preispitivanje tarifa, ali da se tako nešto ne može isključiti u budućnosti.

“One zavise od uvoznih cijena, a uvozne od međunarodne razmjene. Trenutno nisu ispunjeni uslovi za vanredno razmatranje za ovu godinu. Završili smo vanredan pregled u februaru ove godine i imamo stabilno napajanje. Spremamo se za snabdjevanje strujom i za sljedeću godinu sa potencijalima koje imamo kod lokalnih proizvođača. Zakon tako kaže, troškovi se moraju odraziti na račune za struju. Krajem prošle godine otvorili smo vanrednu smotru i ispunili je u februaru ove godine. Trenutno, do sada, nisu ispunjeni zakonski uslovi ili kriterijumi za još jednu vanrednu reviziju”, naglasio je on.

Tome se usprotivio šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je rekao da građani nemaju mogućnost da se suočavaju sa poskupljenjem struje.

“Mi smo se kao poslanička grupa protivili svakom poskupljenju energenata. Građani Kosova više nemaju mogućnost da se suočavaju sa poskupljenjem struje. Obavješteni smo da je plan nastaviti sa ovim tarifama i subvencijom koja dolazi od vlade, a koja još nije isplaćena, dakle ove tarife ostaju i nema povećanja cijene energije. Dobili smo tačne podatke o odnosu uvoza i izvoza, oni nam donose i argumente da situacija može da postane teža, ali naš zahtjev je veoma jednostavan, ne bi trebalo da bude poskupljenja cijena”, istakao je on.

Drugi zamjenik AAK Bekë Berisha zatražio je pripremu institucija za suočavanje sa energetskom krizom.

“Predsjedavajući i RUE ne mogu da nas uvjere da neće biti povećanja cijena. U zemljama poput Njemačke i zapadnih zemalja pripremaju se alternativni oblici grejanja, to bi takođe trebalo da nam bude znak da se pripremimo za poskupljenje i da pronađemo alternativne oblike grejanja”, dodao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button