Svijet

ATENTAT NA POLITIČARA Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo u bolnici nakon što je jutros upucan

Bivši japanski premijer Shinzo Abe, koji je ranjen danas tokom predizbornog skupa dok je držao govor, je preminuo.

Zvaničnici japanske policije identifikovali su Tetsuya Yamagamija, stanovnika grada Nara u 40-im godinama, kao osobu koja je pucala u bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea.

Yamagami je napao Abea iz vatrenog oružja dok je bivši premijer držao govor u blizini stanice Yamato-Saidaiji u gradu Nara. Abe je pao na zemlju i krvario je iz grudi, prema fotografijama koje su podijelile japanske novinske agencije.

Ljekari su se satima borili za njegov život, no nažalost nisu uspjeli. U policijskoj stanici Yamagami je navodno rekao da je upucao bivšeg premijera Abea jer je bio nezadovoljan njime.

Izvještaj japanske novinske agencije NHK također je otkrio da je Yamagami radio tri godine kao marinac japanskih pomorskih odbrambenih snaga.

Abe će ostati upamćen kao zvaničnik s najdužim premijerskim stažom u Japanu, a tu funkciju je obavljao od 2006. do 2020. godine, a napustio je zbog narušenog zdravlja.

Zalagao se za ekonomske reforme i uspostavljao ključne diplomatske odnose, no njegov mandat su obilježili i određeni skandali.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button