Svijet

PREOKRET Kako su Nijemci popustili Putinu i priuštili mu diplomatsku pobjedu

Ruska eksklava Kalinjingrad uskoro bi, čini se, mogla biti izuzeta od dijela sankcija koje je EU nametnula na izvoz određene robe, poput aluminija, čelika, ugljena i drugog.

Kako saznaje Spiegel, Europska komisija priprema dokument s pojašnjenjima primjene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode, ali u ograničenim količinama, onima koje su usporedive s isporukama iz vremena prije agresije na Ukrajinu.

Kad je EU nametnula sankcije, a Litvanija počela zaustavljati isporuke Kalinjingradu od 17. juna, to je izazvalo snažne tenzije između Rusije i Bruxellesa, ali i podjele unutar same Europske unije oko toga koji je pravi način pristupa Moskvi.

Litvanija je, naime, primjenom sankcija onemogućila isporuke željeznicom i cestama (no zračne i morske rute su ostale izvan dosega sankcija). U očima Rusije, i to je bila blokada Kalinjingrada, a na državnoj televiziji su se mogli zbog toga čuti pozivi da se situacija razriješi vojnom invazijom.

Kako piše Spiegel, način na koji je Komisija sročila pojašnjenja umnogome je u skladu s pozicijama njemačke vlade koja je kritizirala način na koji Litvanija primjenjuje sankcije na Kalinjingrad. Njemački kancelar Olaf Scholz je svakako htio da se izbjegnu “nepotrebne provokacije Rusije” te je ponavljao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da NATO ne postane strana u ratu između Rusije i Ukrajine.

“Nije Litvanija promijenila svoje stajalište”, kažu za Spiegel izvori bliski litavskoj vladi i pritom ne skrivaju nezadovoljstvo potezima Berlina.

“Nijemci još od 18. juna vrše pritisak na Komisiju ne bi li osigurali da se sankcije ne primjenjuju na Kalinjingrad”, kaže jedan litvanski predstavnik upoznat s pregovorima.

Inače, dodaje njemački sedmičnik, u Litvaniji su stacionirani njemački vojnici i mogli bi biti uključeni u mogući sukob.

Kako je Scholz tumačio na nedavnom NATO samitu, pravila za tranzit robe moraju biti uspostavljena u svjetlu činjenice da se tu radi o isporukama između dva dijela Rusije, a ne izvozu u EU (iako u formalnom smislu Rusija mora robu najprije uvesti u EU, tj. Litvaniju, pa se onda ona izvozi opet u Rusiju).

Iako je Komisija najprije rekla da Litvanija postupa u skladu s režimom sankcija, nakon vruće rasprave sada očito priprema drukčiju interpretaciju primjene sankcija. U Vilniusu to smatraju porazom i, štoviše, politolog Dovilė Jakniūnaitė ocjenjuje da je Rusija uspjela zastrašiti Europsku komisiju.
“Ne radi se tu više o nekoliko željezničkih vagona. Čini se sada da se Rusiji prijetnje isplate”, rekao je, dodajući kako misli da će Moskva i ubuduće iskoristiti svaku priliku da podijeli Europljane.

Litvanske željeznice su pak zbog sukoba s Moskvom procijenile da su do sada izgubile 150 miliona eura, a oko 2.000 od 9.000 zaposlenika će biti otpušteno, prenosi Jutarnji.hr.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button