Svijet

BRISEL PREDLOŽIO Ukrajina dobija kandidatski status za članstvo u EU!

Evropska komisija je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi Bloomberg na osnovu izjave dva zvačničnika upućena u to pitanje.

Izvršni organ EU je u danas zvanično odobrio kanidaturu uz uslove koje će dvije zemlje morati da ispune u budućnosti u pogledu vladavine prava, pravde i borbe protiv korupcije, navode izvori.

Komisija je također preporučila da Gruzija dobije status kandidata, ali nakon što ispuni određene uslove.

“Ukrajina je evropska država koja je dala dovoljno dokaza o svojoj privrženosti vrijednostima na kojima se zasniva Evropska unija”, navodi se u preporuci.

“Komisija, stoga, preporučuje da se Ukrajini dodijei status kandidata, uz razumijevanje da preduzima niz konkretnih koraka”, navodi se dalje.

Ne postoji brzi put kojim bi se ubrzao naporan proces članstva, koji obično može trajati više od jedne decenije, navodi ovaj izvor.

Hrvatska je bila poslednja zemlja koja se pridružila bloku, a proces njenog podnošenja zahteva je trajao 10 godina prije nego što je zvanično prihvaćen 2013.

Konačnu odluku o dodjeli statusa moraće da odobri svih 27 država članica.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button