Region

PRIRODNA SMRT Njemački ljekari potvrdili: Muftija Muamer Zukorlić preminuo usljed srčanog zastoja

Muftija Muamer Zukorlić je preminuo usljed srčanog zastoja, rezultat je obdukcije, koju je ispratio i nezavisni tim ljekara iz Njemačke. Ovim je stavljena tačka na sve spekulacije o uzroku iznenadne smrti – saopštili su advokati porodice.

Prenosimo u potpunosti saopštenje potpisano od strane pravnih zastupnika maloljetne djece Elme i muftije Muamera Zukorlića, advokatica Mirjane Radovanović i Danke Zarić:

– Zavod za sudsku medicinu iz Niša dao je nalaz i mišljenje da je smrt Muamera Zukorlića prirodnog porijekla i da je nastupila zbog naglog poogoršanja funkcije i sljedstvenog prestanka rada srca zbog ranije prisutnog teškog i progresivnog kardiovaskularnog oboljenja.

U nalazu je konstatovano da je Muamer Zukorlić u vremenskom periodu između marta i novembra 2021. godine preležao akutni infark srca kao i da je kod istog konstatovana aortna stenoza, te da se bolest godinama unazad razvijala. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad je uradio toksikološku analizu i utvrdio da ni u jednom od uzoraka nema koncetracije matereija koja bi mogla biti čiji bi uzrok akutnog trovanja sa smrtnim ishodom.

Na ovaj način sva pitanja oko uzroka smrti pokojnog Muamera Zukorlića su završena.

Vještaci iz Njemačke i Bosne i Hercegovane koji su kao stručni savjetnici angažovani od strane podnosioca krivične prijave za teško ubistvo Usame Zukorlića prisustvovali su obdukciji kao posmatrači. Oni nisu imali nijednu primjedbu na obavljeni postupak obdukcije. Tom prilikom nisu uzimali uzorke sa tijela i njihov zadatak nije bio da vrše toksikološku analizu tijela.

Posebno bi se zahvalili Višem javom tužilastvu u Novom Pazaru i Višem sudu u Novom Pazaru kao i svim drugim državnim organima što su profesionalno organizovali i sproveli eshimaciju i obdukciju tijela muftije Muamera Zukorlića uvažavajući sve prijedloge oštećenih, navodi se, piše B92.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Saff.ba

Više iz rubrike

Back to top button