Svijet

TVRDNJE OBAVJEŠTAJACA Rusija se u Ukrajini sve više oslanja na rakete iz perioda Sovjetskog saveza

Ruske snage se sve više oslanjaju na teško oružje iz sovjetskog doba koje može uzrokovati masovne žrtve i značajnu kolateralnu štetu u njihovom nastojanju da ostvare napredak u zauzimanju istočne Ukrajine.

Žestoke, dugotrajne borbe iscrpljuju resurse na obje strane, prema britanskim i američkim zvaničnicima odbrane.

Smatra se da su ruski bombarderi lansirali velike protivbrodske rakete napravljene 1960-ih u Ukrajini, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Rakete Kh-22, sa prijavljenim dometom od 1.000 kilometara, prvenstveno su dizajnirane za uništavanje nosača aviona i mogu nositi nuklearnu bojevu glavu.

Obje strane su potrošile velike količine oružja u onome što je postalo žestoki rat iscrpljivanja za istočni region rudnika uglja i fabrika poznatih kao Donbas, stavljajući ogroman pritisak na njihove resurse i zalihe.

“To se događa kada velike sile odluče da su njihovi imperijalni apetiti važniji od prava njihovih miroljubivih susjeda”, rekao je Lloyd Austin tokom posjete Aziji.

“I to je pregled mogućeg svijeta haosa i nemira u kojem niko od nas ne bi želio živjeti”, dodao je Austin.

U međuvremenu, ukrajinski guverner Luganska optužio je Rusiju da je koristila zapaljivo oružje u jednom selu jugozapdno od gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button