Svijet

PRVI DANI AGRESIJE Ukrajinci slave dječaka: Dronom-igračkom locirao rusku tenkovsku kolonu kod Kijeva

Petnaestogodišnji Andrii Pokrasa proglašen je herojem nakon što je koristio svoju dron-igračku kako bi zaustavio rusko napredovanje na Kijev.

Vojska je bila svjesna da su ruski tenkovi krenuli prema njihovom gradu, ali nije znala tačne koordinate. Pokrasa su pozvale snage civilne odbrane u pomoć jer je bio jedan od rijetkih mještana koji je znao upravljati dronom i mogao je odrediti GPS koordinate konvoja, piše National Post.

“On je jedini imao iskustva sa dronovima u tom regionu”, rekao je Jurij Kasjanov, komandant odsjeka za bespilotno izviđanje oružanih snaga.

“On je pravi heroj, heroj Ukrajine”, rekao je.

Mladi pilot drona, u pratnji svog oca, otišao je do obližnjeg polja i poslao dron u vazduh.

“Dali su nam informacije gdje bi otprilike mogla biti ruska kolona”, rekao je Pokrasa za Global News.

“Naš cilj je bio pronaći tačne koordinate i dati koordinate vojnicima”, dodao je.

On je iz svog drona uočio svjetla konvoja ruskih vojnih vozila.

“Bila je to jedna od najvećih kolona koja se kretala Žitomirskim putem i uspjeli smo je pronaći jer je jedan od kamiona dugo palio svjetla”, rekao je.

Njegov otac je podijelio informacije s ukrajinskom vojskom koja je potom uspjela uništiti flotu. Pokrasa je opisao trenutak kada je ugledao konvoj kao “veoma, vrlo zastrašujući”, ali je bio odlučan da ne dozvoli Rusima da uspiju da napadnu njegov grad.

Tinejdžer je dobio sofisticiraniji dron na poklon od ukrajinske vojske.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button