Region

MAROKANSKI SKAKAVCI NAJEZDA SKAKAVACA U HRVATSKOJ: Ima na milione, ne mogu ih ničim uništiti!

Milioni skakavaca preplavili su prometnice i poljoprivredne usjeve u selu Štikovo kod Drniša. 

“Preksinoć od ove kuće gori je šest metara crno bilo, živo. Dođu na vrata, penju se… Klize, klize… onda na zid kad idu to je sve crno – rojevi!”, rekao je Đuro Nenadić, stanovnik Štikova sela. “Ja sam tu nešto prskala, zalijevala, vidi ovo… to je katastrofa”, rekla je Vida Knežević za Novu TV.

Suša potakla najezdu

Stručnjaci otkrivaju da se radi o marokanskom skakavcu kojeg ima na cijelom Mediteranu. Najezda je u Sinju zabilježena i prije sto godina.

“Ne radi se o nečemu što je novo došlo ili što je zaštićeno. Zapravo radi se o lokalnoj čestoj vrsti, ali primijeti se tek kad uzrokuje najezde”, rekao je Josip Skejo sa Zoologijskog zavoda PMF-a Zagreb.

Širenju pogoduje sušna klima, slična onoj na sjeveru Afrike. “Ono što možemo pretpostaviti jest da je lanjska godina pogodovala ženkama, pa da su se ta jaja jako dobro inkubirala. Dok inače, ako nije toliko sušna sezona koliko je lani bila, dosta jaja istruli ili ih plijesan uhvati zbog vlage”, dodao je Skejo.

Uništavaju usjeve

Stanovnici sela zbrajaju štetu u vrtovima i nasadima. “Problem je – imam salate, imam kupusa, imam blitve. Krumpire da i ne kažem… I pojedu sve i eto ti”, rekla je Marta Knežević.

“Mlaznicama sam ih rastjerao u krumpire, vodom rastjerao i ništa, i lug stavio po krumpiru i nestali su. Ima ih sad malo, ali to je ništa”, dodao je Nenadić.

Protiv poznate štetočine na usjevima boriti se može prirodnim preparatima na bazi gljivica.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Slobodna Bosna

Više iz rubrike

Back to top button