Svijet

MNOGO ŠPEKULACIJA Procurio snimak: Rusi sude Britancima zarobljenim u Mariupolju, prijeti im smrtna kazna

Bilo je mnogo špekulacija o tome šta se dogodilo Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru, dvojici Britanaca koje su Rusi zarobili u borbi u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.

Snimak Aslina nedugo nakon njegovog hapšenja – njegovo lice krvavo i puno modrica, kada ga je intervjuisao ruski propagandni kanal – naveli su mnoge da strahuju za njegovo zdravlje.

Sada znamo da su obojica živi i da su u pritvoru u okupiranoj Donjeckoj Narodnoj Republici, nakon što se pojavio snimak na kojem se pojavljuju na događaju koji izgleda kao suđenje.

Stojeći uz trećeg čovjeka, marokanskog državljanina Saauduna Brahima, par je razgovarao samo kako bi potvrdili da znaju optužbe protiv njih i da su sretni što će njihov slučaj nastaviti bez dokaza svjedoka.

Kako prenosi agencija Interfaks, lider samoproglašene DNR Denis Pušilin rekao je da će oni biti optuženi pred “Vrhovnim sudom” regiona, koji nije međunarodno priznat.

Britanski par se suočava s nekoliko “optužbi”, uključujući nasilno preuzimanje vlasti, djelovanje kao plaćenik i obuku za izvođenje terorističkih aktivnosti.

Strahuje se da bi im sud, koji nije međunarodno priznat, mogao izreći smrtnu kaznu ako ih proglasi krivima.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Povezani Članci

Back to top button