Region

PREMIJER KOSOVA Kurti: Republika Srpska je kreatura genocida

Premijer Kosova Albin Kurti je u razgovoru za N1 rekao je kako se pribojava da bi se moglo dješavanje iz Ukrajine prenijeti na Zapadni Balkan. Posebno je spomenuo Srbiju i Republiku Srpsku kao zabrinjavajuće elemente.

– U ovom trentku imamo Srbiju koja je ruski proksi u regionu, u Beogradu se odražavaju proruski protesti kojima prisustvuju i neki ministri u Vladi i članovi SPS partije koja je u vlasti. Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je još uvijek kontrolisana od Moskve, ali i od Beograda, rekao je Kurti.

Objasnio je i kako gleda na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te kako gleda na djelovanje Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.

– Ne mislim da imamo samo jedan Kalinjingrad između Poljske i baltičkih zemalja. Imamo još jedan na Balkanu i to u Republici Srpskoj. Republika Srpska je kreatura genocida, ne samo u Srebrenici. Dakle, izvršili su genocid nad Bošnjacima, a onda su stvorili svoju republiku. A sada zloupotrebljavaju mirovni sporazum, poput Dejtonskog sporazuma, kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili nefunkcionalnom. Kremlj juri za propalim državama. I zato je važno ojačati Sarajevo. I smatram da Republika Srpska ne treba da bude nezavisna od Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da bude nezavisna od Beograda i Moskve. Tako da smo zabrinuti pošto postoji autokratija u Republici Srpskoj i lider, ima direktne veze sa Moskvom. U stvari, to uopšte ne ide kroz Beograd. Dakle, mi pažljivo pratimo razvoj događaja, ali vjerujem da bi i EU, NATO i SAD trebale posvetiti više pažnje Bosni i Hercegovini kao što bi trebalo i Kosovu, kazao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
BalkanNews.ba

Povezani Članci

Back to top button