Svijet

LISTA ZAHTJEVA Šta Turska traži da bi dopustila Finskoj i Švedskoj ulazak u NATO

U razgovoru za Bloomberg tri visoka turska zvaničnika su pod uslovom anonimnosti prenijeli zahtjeve koje Turska ima kako bi podržala ulazak Finske i Švedske u NATO savez.

Ankara će zahtjevati da ove dvije države priznaju zabrinutost Turske u vezi sa kurdskim oružanim milicijama, kako u Turskoj, tako i u Siriji i Iraku.

Jedan od najvećih problema unutar NATO saveza je, iako sve države priznaju PKK kao terorističku organizaciju, podržali su YPG u sjevernoj Siriji koji ne krije veze sa PKK.

Turska zahtjeva od Švedske i Finske ne samo da javno osude PKK nego i organizacije povezane sa njima, ali i da pojačaju pritisak na simpatizere PKK-a koji borave u ovim državama.

Osim toga zahtijevat će i ukidanje restrikcija na izvoz oružja u Tursku koje su ove države uvele Turskoj 2019. godine nakon Turske invazije na sjevernu Siriju kako bi se potisnuo YPG. Princip Turske u ovom slučaju je da neće u savez prihvatiti države koje joj nameću sankcije.

Turska je prihvatila povratak Grčke u NATO 1980-ih nakon što su dvije zemlje vodile rat 1974. zbog Kipra, i ne želi ponoviti ono što dužnosnici kažu da se sada u Ankari smatra greškom.

Atina i njezini kiparski saveznici kasnije su se pojavili kao ključne prepreke koje su blokirale kandidaturu Turske za članstvo u EU, odbili su glasanje UN-a o planu ujedinjenja Kipra i bili su uključeni u stalne teritorijalne sporove s Turskom oko dijelova Egejskog i Sredozemnog mora.

Zato, Turska želi da riješi otvorena pitanja sa Švedskom i Finskom i zahtijeva da ove države jasno iskažu solidarnost Turskoj u borbi sa kurdskim skupinama.

Iako Turska, prema izjavama ovih zvaničnika ne želi da se sa nordijskim državama cjenka van stajališta o kurdskom pitanju, postoji lista želja kako bi se popravili odnosi unutar saveza.

Žele da ponovo budu uključeni u projekat F-35, žele kupovinu F-16 i unapređivanje paketa F-16 koje već koriste, te ukidanje sankcija povezanih sa nabavkom sistema S-400.

Predsjednik Turske, Reccep Tayip Erdogan je izjavio da Turska neće dati podršku ulasku ovih zemalja u NATO savez i da nema potrebe da njihovi diplomate dolaze u Tursku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button