KORONAVIRUS

KORONAVIRUS UNICEF donirao Kosovu 270 frižidera za vakcine protiv koronavirusa

UNICEF je u partnerstvu sa USAID danas donirao opremu Ministarstvu zdravlja kako bi se obezjbedilo bezbjedno skladištenje i transport vakcina protiv koronavirusa, prenosi Koha.

Donacija Ministarstvu zdravlja obuhvata pet novih rashladnih prostorija za centralni depo vakcina Nacionalnog instituta za javno zdravlje, 214 frižidera za vakcine i 56 zamrzivača vakcina.

Pored toga, finansiranje USAID će podržati obuku zdravstvenih radnika u radu i održavanju opreme za hladni lanac i podržati razvoj digitalizovanog sistema za praćenje i upravljanje vakcinama.

Zamjenica ministra zdravlja Dafina Gexha Bunjaku kazala je da je partnerstvo zdravstvenih institucija Kosova sa UNICEF i USAID dobar primjer saradnje u obezbjeđivanju bezbjednih vakcina za sve na Kosovu.

Direktorka misije USAID Zeinah Sallahi rekla je da će ova donacija opreme pomoći ne samo programu imunizacije protiv Covida-19, već i za korišćenje bilo kojih vakcina koje se moraju čuvati u hladnjači.

Šefica Unicefa na Kosovu Nona Ziherman istakla je da će donacija omogućiti lakši i sigurniji pristup vakcinama.

“Pandemija Covid-19 još nije gotova, a posebno su ugroženi oni koji nisu vakcinisani. UNICEF i USAID će nastaviti da rade zajedno na povećanju potražnje i pristupa vakcinama protiv Covid-19 i drugim vakcinama, da povećaju obuhvat djece vakcinacijom i da osiguraju da sva djeca i porodice na Kosovu budu zdrava i bezbjedna”, poručila je Ziherman.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button