Region

MITO I KORUPCIJA Albanija među deset najkorumpiranijih zemalja u svijetu, Kosovo na 15. mjestu

Albanija je jedna od deset najkorumiranijih zemalja na svijetu, Kosovo je na 15. mjestu, a Bosna i Hercegovina na drugom, pokazala je najnovija anketa Ujedinjenih nacija sprovedena među građanima 150 zemalja, prenosi Reporteri.

Građani Balkana, kako je navedeno, uglavnom smatraju da je korupcija rasprostranjena, ali prvo mjesto na ovoj listi zauzima Afganistan. 

Zemlja koju njeni građani doživljavaju kao najmanje korumpiranu na svijetu i dalje je Singapur, a na listi najmanje korumpiranih su nordijske zemlje, Danska, Finska, Švedska, Norveška. Švedsku, kao i Novi Zeland.

Percepcija korupcije u državi deo je istraživanja UN o Indeksu sreće, a po ovom indeksu Albanci iz Albanije su pretposljednji u Evropi.

S druge strane, Albanci sa Kosova su rangirani kao najsrećniji u regionu. 

Izvještaj o sreći zasnovan je na godišnjem istraživanju UN, u okviru kojeg je anketirano po 1.000 pojedinaca iz 150 zemalja, od kojih se traži da se izjasne koliko dobro žive na skali od 1 do 10.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button