Obrazovanje

NASILJE NAD VRŠNJACIMA Demi: Neophodno prisustvo psihologa u školama zbog sve češćih slučajeva nasilja

Zbog sve češćih slučajeva nasilja u školama, roditelji smatraju da je prisustvo psihologa u cilju spriječavanja ovakvih slučajeva neophodno, dok u opštinama kažu da za to ne postoje adekvatni uslovi, odnosno da nema dovoljno sredstava, prenosi Sinjali.

Predsjednik Savjeta roditelja u Prištini Jeton Demi rekao je da je nakon pandemije povećan broj učenika koji pokazuju elemente nasilja pa je zbog toga neophodno prisustvo psihologa u školama.

“Tražili smo da psiholozi budu svaki dan u školama. Nismo obavješteni da u školama postoje psiholozi koji su stalno prisutni i koji imaju zadatak da čuvaju, brinu, održavaju mentalno zdravlje djece i rješavaju probleme”, rekjao je on.

Opština Kosovo Polje, koja je posljednjih godina zabilježila porast broja učenika, trenutno ima samo dva psihologa angažovana kroz eksterne projekte.

Direktor obrazovanja u ovoj opštini Samir Shahini izjavio je da i njima nedostaju nastavnici, pa su prinuđeni da žrtvuju psihologe za nastavnike.

“Mi kao opština imamo manjak psihologa, u početku smo imali i mali broj nastavnika koji su na platnom spisku, što onemogućava rad pa smo primorani da taj posao obavljaju psiholozi i pedagozi”, rekao je Šahini.

Mirjeta Pestisha, psiholog, najavila je da sve negativne pojave koje se danas dješavaju u školama mogu imati svoj izvor u odsustvu psihologa i činjenici da je zaštita mentalnog zdravlja i dalje tabu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Sinjali

Više iz rubrike

Back to top button