KosovoVijesti

Blinken: Ponosni smo jer podržavamo Kosovo na demokratskom putu

Kosovo i njegovi građani bi trebalo da budu ponosni jer su jedna od najmlađih demokratskih država, a od strane SAD će uvijek imati podršku, navedeno je u čestititki američkog državnog sekretara Antony Blinkena, prenosi Reporteri.

Trajno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, kako je navedeno, ukorenjeno je u zajedničkim demokratskim vrijednostima. Kao jedna od najmlađih demokratija na svijetu, navodi Blinken, Kosovo i njegovi građani su s pravom ponosni na napredak koji su postigli tokom ovih 14 godina. 

“Što se nas tiče mi smo ponosni jer vas podržavamo u ovom procesu“, rekao je Blinken.

Dodao je da, iako su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratni i neprikosnoveni, izgradnja demokratskih i inkluzivnih institucija zahtjeva istrajnost.

“Sjedinjene Države stoje uz Kosovo dok radi na izgradnji bolje budućnosti za svoje građane. Radujemo se što će Kosovo s pravom zauzeti svoje mjesto pored svojih susjeda u evropskim i evroatlantskim institucijama i ponavljamo našu podršku dijalogu uz posredovanje EU kao načinu za postizanje sporazuma o normalizovanim odnosima fokusiranim na uzajamnom priznanju “, dodao je on u čestitki.

Blinken je rekao da su zahvalni na liderstvu Kosova van njegovih granica, na tome što su otvorili vrata i primili izbjeglice  iz Afganistana kao i na doprinosu globalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

“Želim mir, prosperitet i dobro zdravlje narodu Kosova, dok nastavljate svoj demokratski put i da zajedno dalje jačamo naše nepokolebljivo prijateljstvo“, zaključio je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button