KORONAVIRUSKosovoVijesti

AKO insistira na ukidanju policijskog časa: Od Latifovog dolaska nismo pozvani na sastanke

Asocijacija kosovskih opština insistira na ukidanju policijskog časa, jer po njima, on nema efekta, prenosi KosovaPress.

Na Kosovu se od juče primjenjuju blaže antikovid mjere, ali policijski čas ostaje, uprkos kraćem trajanju nego prije nekoliko dana.

Direktor AKO-a Sazan Ibrahimi izjavio je da ne može biti policijski sat kao u vrijeme kada je bilo 4.000 slučajeva dnevno, kao kada slučajevi ne prelaze deset u 24 sata.

“Mi smo procenili da mjera policijskog časa nije dala nikakav efekat, nema naučnog argumenta za to. Mjera policijskog časa bila je u oktobru kada smo imali jednocifren broj zaraženih, ali i kada smo imali 4.000 slučajeva dnevno i sada kada imamo hiljadu do dve hiljade slučajeva. Vidi se da takva mjera nije dala nikakav efekat, i ne postoji naučna argumentacija koja pokazuje da je intenzitet virusa više pojačan noću nego danju”, naglasio je Ibrahimi.

Od imenovanja Rifata Latifija na čelo Ministarstva zdravlja, Ibrahimi kaže da Asocijacija opština nikada nije bila pozivana na sastanke Komiteta za upravljanje situacijom koronavirusa, ali dodaje da mjere treba preduzimati srazmerno epidemiološkoj situaciji na terenu.

“Mjere za sprečavanje širenja kovida-19 treba da budu proporcionalne situaciji na terenu. Iz tog razloga smo zatražili konsultacije sa centralnim nivoom, konsultacije koje se ne dešavaju od oktobra prošle godine, dolaskom novog ministra. Razlog nije poznat, ali se vidi da se preporuke Asocijacije kosovskih opština na osnovu regionalnih i evropskih iskustava treba razmotriti, jer ni Republika Kosovo, ni drugi međuinstitucionalni mehanizmi ne otkrivaju nešto novo, već se zasnivaju na praksi koja dolazi iz zemalja u regionu”, rekao je on.

Novom odlukom Vlade dozvoljen je raspored kretanja od 5 do 24 sata, maska je obavezna samo u zatvorenom prostoru, ulazak na Kosovo dozvoljen je sa dve doze vakcine ili jednom dozom i PCR testom, a utostiteljima je dozvoljeno da rade do 23 sata.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button