KosovoVijesti

Lajčak: Niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu

Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto

Sporazum o Asocijaciji – Zajednici opština sa srpskom većinom mora biti sproveden, međutim niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, izjavio je pred posjetu Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

– Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto – kazao je on u intervjuu za prištinski portal gazetaexpress.Volume 0% 

Mi smo tu da vam pomognemo

Upitan da li ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja, Lajčak kaže kako misli da bi vjerovatno bilo dobro promijeniti narativ.

– Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 odsto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga “potpišete”. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge. I, umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo “ovo je ono što mi predlažemo”, “tako želimo da se to uradi – kazao je Lajčak.

Po njegovim riječima i Srbija ima prava da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO, jer je ravnopravna strana.

– Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis – rekao je Lajčak.

Nije prihvatio ocjenu novinara da je trenutno, na političkom nivou, dijalog blokiran, i dodao da je stav zvaničnog Brisela da “za treći sastanak (Kurti-Vučić) treba pripremiti nešto konkretno, konkretne rezultate, da bismo mogli da obavijestimo građane Kosova i Srbije o rezultatima i trenutno radimo na pripremi ove agende”.

Ocijenio je da su Kurti i Vučić dva jaka lidera, sa jakim mandatom, tako da imaju moć i podršku naroda da postignu sporazum.

– Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali prije svega mislim da su ljudi dužni da normalizuju odnose, jer situacija trenutno nije dobra. Dakle, oni mogu i imaju šta je potrebno da donesu te odluke. Ne kažem da je lako jer je izuzetno osjetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu – kazao je visoki evropski diplomata.

EU format je logičan

Upitan da li je format dijaloga koji je izabrala EU pravi Lajčak odgovara da smatra kako je sadašnji format ispravan.

– Dakle, EU format je logičan. Istovremeno, koristim svaku priliku da se sretnem sa partnerima na međunarodnim marginama i da se sastanem sa trećim stranama, ili redovno putujem u Prištinu i Beograd da poguram proces naprijed, da se pripremim”, kaže on i dodaje kako je format je vrlo jasan. “Vodi ga EU, a podržavaju SAD i drugi partneri i istovremeno je fleksibilan.

Govoreći o sutrašnjoj posjeti, kada će sa izaslanikom SAD za dijalog Gabrijelom Eskobarom posjetiti Kosovo, rekao je da ima tri cilja.

– Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalog posreduje EU, a podržavaju SAD. Drugo, da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da napredujemo u procesu i, treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima – kaže Lajčak. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button