RegionVijesti

Erdogan u Albaniji: Radost Albanaca je i moja radost

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boravi danas u službenoj posjeti Albaniji, a najavljeno je da će tom prilikom biti potpisano sedam sporazuma o saradnji Turske i Albanije. Erdogan je prisustvovao ceremoniji uručenja ključeva stanova porodicama koje su ostale bez krova nad glavom u zemljotresu koji je pogodio Albaniju 2019. godine, prenosi Albanian Post.

Erdogana je na aerodromu “Majka Tereza” dočekao premijer Albanije Edi Rama, a potom su se uputili prema gradu Laču, u oblasti Kurbin, gdje je prisustvovao predaji ključeva stanova koji su izgrađeni uz podršku Republike Turske.

Tom prilikom Erdogan je dobio titulu počasnog građanina, a jedan od trgova će od 19. januara nositi Erdoganovo ime.

Predsjednik Turske je u pozdravnom govoru rekao da je radost Albanaca i njegova radost.

“Brat stoji uz brata kad je to neophodno, a ne kad ga pozovu“, istakao je on.

S druge strane, premijer Albanije Edi Rama opisao je predsjednika kao “dragocjenog prijatelja, ne samo Albanaca, već i njega samog”. On je opisao svoj prvi susret sa predsjednikom Turske, kada je rekao da su Albanija i Kosovo u njegovom srcu.

“Značenje koje daje riječi bratstvo je oličenje onoga što kaže poslanik Muhammed s.a.w.s.: Niko od vas ne vjeruje ako ne želi svom bratu isto što želi i sebi“, zaključio je Rama svoj govor.

Navedeno je da će  522 nova stana na raspolaganju porodicama pogođenim zemljotresom, kao i da su im obezbjeđena parking mjesta, moderna infrastruktura sa školom, tržnim centrom i vrhunskim urbanističkim standardima.

Nakon sastanaka Erdogana i Rame u Tirani planirano je održavanje konferencije za medije


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Albanian Post

Više iz rubrike

Back to top button