KosovoVijesti

Osmani: Istina o Račku ne može biti promjenjena

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je masakr u Račku događaj u kome je svijet konačno shvatio šta je Miloševićev režim uradio na Kosovu.

“Prije 23 godine, nedaleko od mjesta gdje danas svi odaju poštu, svijet se zgrozio i konačno shvatio od jezivih slika masakra u Račku, zločina koji se dogodio nad nedužnim albanskim civilnim stanovništvom. Snage Miloševićevog genocidnog režima su ujutru kobnog dana brutalno ubile civile”, izjavila je Osmani, na komemorativnom skupu povodom godišnjice događaja u Račku.

Osmani je dodala da je Račak primjer “zločina protiv čovječnosti”.

“Tog dana ‘Bebushi brdo’ kako ga mještani zovu, bilo je odraz zločina protiv čovječnosti, odraz zločina nad Albancima, odraz istrebljenja i genocidne namjere Miloševićevog režima. To je bio odraz masakra ljudi koji su bili u svojim domovima i koji su se suočili sa brutalnošću srpskih policijskih i vojnih snaga”, kazala je Osmani.

Ona je istakla da istina o Račku ne može biti promjenjena.

“U Račku je postojao zločin nad narodom, ali i ispoljavanje namjere Srbije u to vrijeme, da iskoreni Albance sa lica zemlje. A Račak je bio jedan od mnogih užasnih masakra. Negiranje ratnih činjenica kroz rehabilitaciju ratnih zločinaca je ponavljanje zločina. Istina o Račku je mnogo moćnija od bilo kakve propagande Miloševićevih saradnika”, rekla je Osmani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button