RegionVijesti

Poplave u Albaniji, evakuisano 30 porodica, stotine hektara pod vodom

Obilne padavine koje su u prethodna dva dana pogodile Albaniju izazvale su brojne probleme u pojedinim djelovima zemlje, a u oblasti Valone i Fira poplavljeno je nekoliko stotina hektara zemljišta i evakuisano je oko 30 porodica, prenosi Klan Kosova.

Ministar odbrane Niko Peleshi je istakao da je situacija pod kontrolom i izrazio je nadu da će se, na osnovu vrijemenske prognoze za naredne dane, situaciju normalizovati.

“Nekoliko dana čekamo eskalaciju situacije, podigli smo i Oružane snage, 75 vojnika i brojna vozila tokom cijelog dana u borbu sa posljedicama poplava. Oko 30 porodica je evakuisano kako bi se izbjegla bilo kakva šteta. U takvim vanrednim situacijama na prvom mjestu nam je ljudski život, dali smo sve od sebe”, rekao je Peleshi.

On je dodao da hidroelektrane širom zemlje rade punim kapacitetom i da su rezervoari pod kontrolom.

“Dvije investicije napravljene posljednjih godina, dva nasipa, onaj u Fitoreu i onaj u Červenu, spasli su nas od većih poplava koje su mogle da ugroze nekoliko hiljada hektara zemlje. Situacija je dobra, nivo kod Mifol mosta je pao možda 50 cm, nema kiše, neće biti sutra, očekujemo da do jutra padne 1 metar vode. Voda se povlači, hidroelektrane rade, a mi smo na poslu bez obzira na vrijemenske prilike za svaku situaciju koja može da se pojavi”, kaže Peleshi.

Prema njegovim riječima, saobraćaj se odvija normalno osim na sjeveru Albanije gdje su, zbog snijega na putu, potrebni zimska oprema i lanci.

“Na sjeveru je padao sneg i to je dovelo do nestanka struje u selima koja su danas bez struje. Neki putevi su teško prohodni. Narednih dana neće biti jake kiše, želim da poručim stanovnicima da naša pomoć neće izostati”, zaključio je Peleshi.

Pomoć Albaniji ponudio je Ministar odbrane Kosova, Armend Mehaj, koji je na svom Facebook-u objavio da je Kosovo spremno da pruži pomoć.

“U dobrim i lošim danima samo sa Albanijom”, napisao je Mehaj i dodao da je u kontaktu sa albanskim ministrom odbrane Nikom Peleshijem.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button