KosovoObrazovanjeVijestiVjera

Duda Balje: Ukinuti zabranu nošenja marame u školama

Bošnjačka poslanica u skupštini Kosova Duda Balje danas je u svom govoru pred poslanicima, zatražila da se izmjeni administrativno uputstvo Ministarstva prosvjete, nauke, tehnologije i inovacija koje zabranjuje nošenje marame u školskim prostorima.

“Žalosno je i protiv svih pravila, da se od djevojčica traži da se opredjele između svoje vjere i uloge u društvu ili obrazovnoj instituciji. Ovo je upravo suprotno od načina na koji bi društvo i država trebali funkcionisati”, izjavila je Balje.

Na ovo administrativno uputstvo bilo je pritužbi vjerskih institucija i raznih imama.

“Obaveza nošenja marame, kao i zabrana nošenja marame, uskraćuje muslimankama pravo da same odlučuju. Dakle, zabranjeno je narediti pokrivanje glave, ali se ne može narediti ni djevojci ni ženi da ne pokrivaju glavu”, poručila je Balje.

Dodale je da ne postoji zakon koji ograničava slobodu muslimanskih devojaka i žena da izraze svoju vjeru kroz nošenje marama, a u državnim školama, kako navodi, ovo pravilo se zasniva na podzakonskom aktu.

Ona je zahtjevala promjenu tog uputstva i objavila fotografiju na Instagramu u kojem i ona lično nosi maramu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button