KosovoVijesti

Virusom HIV ove godine na Kosovu zaraženo osam osoba, među njima i jedno dijete

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv side Kosovo dočekuje sa osam novih pozitivnih slučajeva registrovanih ove godine, prenosi Koha.

Nacionalni institut za javno zdravlje u izveštaju o epidemiji HIV/AIDS-a pokazuje da je od 1986. godine, kada je prijavljen prvi slučaj na Kosovu, zabilježeno 139 pozitivnih slučajeva. Njih 50 je izgubilo bitku sa ovim virusom.

Od ovogodišnjih zaraženih, jedan je mlađi od 15 godina.

“U 2021. godini prijavljeno je osam slučajeva infekcije HIV-om, među kojima i dijete od 15 godina“, navodi se u izveštaju NIJZK.

Kosovo je klasifikovano kao zemlja sa niskom prevalencom HIV-a među opštom populacijom i niskom prevalencijom među ključnom populacijom: muškarci koji imaju seks sa muškarcima (MSM), injekcioni korisnici droga (PID) i seks sa ženama koje rade (FSK).

“Postojeći podaci pokazuju da nemamo generalizovanu ili koncentrisanu epidemiju HIV infekcije“, poručuju iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Širom svijeta, procenjuje se da 38 miliona ljudi živi sa HIV-om. Na kraju 2020. bilo ih je oko 38 miliona.

Od izbijanja ove pandemije ranih 1980-ih, prijavljeno je 79,3 miliona pozitivnih slučajeva širom svijeta. Tokom 2020. godine od posljedica HIV-a umrlo je 680.000 ljudi, dok je zabilježeno 1,5 miliona novih slučajeva.

“Procenjuje se da oko 62 odsto novozaraženih širom svijeta pripada starosnoj grupi od 15 do 49 godina i određenim grupama (zavisnici od droga, seksualni radnici, transrodne osobe, zatvorenici, muškarci koji imaju seks sa muškarcima)“, navodi se u izveštaju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button