RegionVijesti

Šta će Dodik tražiti od Putina? Ruski mediji spominju slanje ruskih vazdužnih snaga u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik boravi u Rusiji gdje traži podršku, a evidentno je i smjernice za dalje djelovanje u cilju urušavanja države kroz zahtjeve za prebacivanje nadležnosti na entitet Republika Srpska.

Ruska “Pravda” tako piše da je Dodik u Moskvu stigao na vrhuncu sukoba sa Zapadom koji ne isključuje sankcije zbog njegovih antidržavnih djelovanja. U tom kontekstu pozivaju na aktivniji ruski angažman u BiH.

Pravda podsjeća da se Dodik oslanja na Rusiju i Kinu te da je već ranije poručio da ne mari za prijetnje sankcijama sa Zapada. Podsjećaju da Republika Srpska sanja da bude nezavisna država uz opis odnosa vlasti u RS-u prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste spominjanje opcije o ruskoj pomoći Republici Srpskoj, pa se podsjeća na to da Rusija u BiH može poslati i vazdužne snage podsjećajući da su to isto uradile sredinom devedesetih, u svojstvu međunarodnog mirovnog kontigenta. Te vojne snage su 1999. prebačene u Prištinu.

-Je li došlo vrijeme za povratak ruskih zračnih snaga u Bosnu?, navodi se u tekstu.

Ovo je jedan novi momenat u odnosima Rusije prema BiH. Zvanična politika Kremlja do sada nije spominjala ovu opciju, ali s obzirom na uzburkane odnose i politički očaj Dodika zanimljiv je i trenutak u kojem se spominje ova opcija.

Podsjetimo u BiH već godinama svoje prisustvo i utjecaj imaju samo NATO i EUFOR, kojem je nedavno produžen mandat na još jednu godinu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Saff / Oslobodjenje

Više iz rubrike

Back to top button