SvijetVijesti

Barbados izabrao prvu predsjednicu i okončao vladavinu britanske monarhije

Otočna država Barbados je izabrala svoju prvu predsjednicu koja će zamijeniti britansku kraljicu Elizabetu na čelu države, u odlučujućem koraku ka odbacivanju kolonijalne prošlosti tog karipskog ostrva.

Sandra Mason izabrana je u srijedu kasno dvotrećinskom većinom zajedničke sjednice doma Skupštine i Senata. Vlada je u saopštenju nazvala njeno imenovanje prekretnicom na svom “putu ka republici”, javlja CNN.

U Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine odjeknula je vijest da otočna država Barbados 2021. godine planira postati republika i time okončati ulogu britanske kraljice Elizabete II., koja je službeno na čelu te uspješne karipske zemlje, ali i 15 drugih zemalja, uključujući i neke od najbližih susjeda Barbadosa.

Premijerka Barbadosa Mia Mottley objasnila je ovu odluku željom Barbadosa da svoju kolonijalnu prošlost u potpunosti ostavi iza sebe.

Bivša britanska kolonija koja je stekla nezavisnost 1966. godine, nacija je od nešto manje od 300.000 ljudi koja je dugo održavala bliske veze sa monarhijom Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali mnogi stanovnici Barbadosa dugo su tražili da se ukine kraljičin status, a sa njim i dugotrajno simbolično prisustvo imperijalizma . Mnogi zvaničnici tokom 21- stoljeća predslagali su da da zemlja postane republika.

To će se konačno dogoditi 30. novembra, na 55. godišnjicu nezavisnosti zemlje od Velike Britanije, kada će Mason položiti zakletvu.

Mason je kao pravnica bila na poziciji generalnog guvernera otoka od 2018. godine. Također je bila i prva žena koja je bila sudija u Apelacionom sudu Barbadosa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix

Više iz rubrike

Back to top button