KosovoVijesti

Turska proizvela svoju vakcinu protiv COVIDA-19

Ministar zdravlja Republike Turske Fehrettin Koca izjavio je u četvrtak da je zatražena dozvola za hitnu upotrebu domaće vakcine protiv koronavirusa Turkovac, javlja Anadolija.

Govoreći tokom sastanka parlamentarne komisije za planiranje i budžet, Koca je rekao da je vakcina dostavljena Turskoj agenciji za lijekove i medicinska sredstva (TITCK).

“Nadamo se da će do kraja ove godine biti u širokoj upotrebi. Želim da naša vakcina bude korisna za našu zemlju i cijeli svijet”, naglasio je Koca.

Erdogan: Vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom

Vakcinu TURKOVAC zajedno su razvili Ministarstvo zdravlja Turske, Turski zdravstveni institut i Univerzitet Erciyes (ERU). Završene su prva i druga faza ispitivanja, dok su studije treće faze pri kraju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u više navrata je najavljivao da će Turska svoju anticovid vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom.

U Turskoj je do sada dato oko 120 miliona doza vakcina protiv COVID-19, a korištene su vakcine Pfizer/BioNTech i Sinovac.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Agencije

Više iz rubrike

Back to top button