BošnjaciRegionVijesti

Bošnjaci danas slave Dan Sandžaka

Bošnjaci u Srbiji danas obilježavaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji obilježavanje ovog praznika započelo je sinoć organiziranjem promocije knjige “Sandžak- stogodišnja borba za slobodu” autora Dauta Nurilera, a pored ove promocije u BNV Srbije večeras će biti organizirani tradicionalni “Sandžački književni susreti” SAKS 2021.

Sigurno i slobodno mjesto za život

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća i druge institucije u Novom Pazaru i gradovima u okruženju organizirat će obilježavanje ovog najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji. Tako će se u Kulturnom Centru Novi Pazar organizirati tribina “Živjeti ideju antifašizma” kao i bogat kulturno-umjetnički program s ciljem promocije tradicije i kulture sandžačkih Bošnjaka, javlja portal nova.rs.

“Matica Bošnjačka” također organizira manifestaciju “Amanet” u prilog obilježavanja Dana Sandžaka na kojoj će biti promoviran jubilarni glasnik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je u svojoj čestitki povodom Dana Sandžaka, da Bošnjaci s ponosom ističu da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizirano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju.

Ona je svim građankama i građanima Sandžaka, uime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni mogu izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.

Bez čestitki iz Vlade

Odluku da se 20. novambar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verificirao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembra je za Bošnjake neradni dan.

Ove godine, kao i prethodnih godina Bošnjacima u Sandžaku ovaj praznik nije čestitao niko iz Vlade Republike Srbije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button