KosovoVijesti

CIK podijelila izborni materijal, sve spremno za drugi krug lokalnih izbora

Centralna izborna komisija je danas je podijelila izborni materijal u 21 opštini na Kosovu uoči sutrašnjeg drugog kruga lokalnih izbora, prenosi Ekonomia Online. 

Materijal, koji uključuje i glasačke listiće, podjeljen je pod nadzorom policije Kosova opštinama u kojima će biti održan drugi krug lokalnih izbora.

Portparol CIK-a Valmir Eljezi rekao je da je i za sutrašnje izbore štampan manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača, odnosno oko 10 odsto ili oko 125.000 listića manje.

Prema podacima CIK-a, broj građana sa pravom glasa u 21 opštini je 1.260.571.

Elezi je najavio da će CIK, osim organizovanja glasanja na 1.638 biračkih mjesta, omogućiti i glasanje osobama sa invaliditetom, kao i zaraženima koronavirusom.

Prema njegovim rečima, CIK će angažovati 80 mobilnih timova kako bi se omogućilo glasanje biračima koji zbog zdravstvenog stanja, fizičkog ili nekog drugog invaliditeta ne mogu da dođu na biračko mjesto.

“Broj građana sa invaliditetom upisanih u birački spisak je oko 2.450, od čega 1.544 ne mogu da napuste svoje domove zbog fizičkog invaliditeta ili zdravlja, dok je 899 birača na bolničkom liječenju, u domovima za stare, osuđenici i pritvorenici“, rekao je Elezi.

CIK će angažovati i 30 drugih mobilnih timova kako bi se omogućilo glasanje građana zaraženih koronavirusom i koji zbog restriktivnih mjera ne mogu da izađu iz izolacije da glasaju. 

“Na sreću, broj aktivnih slučajeva je mali, a samim tim i birača iz ove kategorije”, rekao je Elezi.

U sutrašnjem drugom krugu lokalnih izbora 42 kandidata će se takmičiti za izbor za gradonačelnike.

Izborna kampanja za drugi krug lokalnih izbora trajala je pet dana, od 8. do 12. novembra.

Glasanje će se odvijati na 66 odsto biračkih mjesta, a biračka mjesta biće otvorena sutra od sedam časova do 19 sati. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button