KosovoVijesti

Spahiu: Premijer Kurti treba da slijedi primjer Zorana Zaeva, izgubio je više od polovine birača

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Online da bi aktuelni premijer Kosova Albin Kurti trebalo da slijedi primjer svog makedonskog kolege Zorana Zaeva i da nakon loših izbornih rezultata podnese ostavku.

Spahiu ukazuje da je Pokret Samoopredeljenje na nedavnim lokalnim izborima izgubio podršku više od polovine birača, u odnosu na parlamentarne izbore održane početkom ove godine, a kao razlog tome navodi iznevjerena očekivanja građana.

Prije osam mjeseci Samoopredeljenje je imalo 400.000 glasova, sada na lokalnim izborima je dobilo 160.000, to je velika razlika. Glavni razlog za to su neispunjena objećanja. Na primjer, Kurti je obećao da će dijaspora glasati u konzulatima i ambasadama, imao je rok osam mjeseci da uvede taj zakon, to se nije dogodilo. Naravno da je dijaspora potpuno iznevjerena time. Zatim proširenje puta Priština-Mitrovica koje traje već 14 godina, ali je svake godine barem kilometar građen, ali u toku ovih osam mjeseci nije se pomjerio ni za metar. Kako očekivati da građani Vučitrna ili Mitrovice glasaju za stranku za koju vide da nije sposobna da radi u njihovom interesu, rekao je Spahiu, dodajući da su iznevjerena očekivanja građana i po pitanju spoljne politike. 

On navodi da je za vreme premijerskog mandata Zaev delovao u interesu svoje zemlje, ali da građani to nisu prepoznali, zbog toga njegovu ostavku ocenjuje kao dostojanstven potez.

Za jedno društvo je normalno da praviš korake koji su za dobrobit zemlje, a narod ne može da vidi daleko svoje interese kao što može videti njegova elita. Zaev je političar sa dostojanstvom, dao je ostavku sa pozicije premijera i sa pozicije šefa partije. To je jedna pouka za političare u regionu, kako treba da se ponašaju i kako treba da rade za interes svoje zemlje i kako treba da rade ukoliko ih narod ne shvata, zaključuje Spahiu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button