KosovoVijesti

Shkelzen Maliqi za “Avaz”: Vladajuća stranka Kurtija je ozbiljno posrnula

Samooporedjeljenje nije u prvom krugu pobjedilo niti u jednoj općini, kazao je Maliqi

Preliminarni rezultati lokalnih izbora na Kosovu održanih 17 oktobra pokazali su da je vladajuća partija Albina Kurtija, Samooporedjeljenje, ozbiljno posrnula nakon vrtoglave tendencija udvostručenja broja glasača na općim izborima koji su održani krajem 2019. i naročito 14. februara ove godine, kada je ubjedljivo dobila većinu od preko 51 posto – kazao je za portal „Avaza“ politički analitičar i publicista iz Prištine Shkelzen Maliqi.

Prve procjene

Dodao je da na lokalnim izborima, prema procjenama dobit će oko 12 posto manje glasova, dakle manje od 40 posto ukupnog broja.

– Samooporedjeljenje nije u prvom krugu pobjedilo niti u jednoj općini za razliku od opozicionih partija koje će po svemu sudeći imati gradonačelnike u najmanje 5 od 9 većih gradskih centara, a niije isključeno da će u baražu izgubiti sve velike gradske centre, pored Peći, Đakovice, Uroševca i Južne Mitrovice – smatra Maliqi.

Prema njegovim riječima, u glavnom gradu kandidat Samoopredjeljenja Arben Vitia ima prednost od oko 40 posto glasova, ali će se boriti za poziciju gradonačelnika sa kandidatom Demokratskog saveza Kosova Përparim Rama, koji zaostaje za oko 10 posto.

Drugi krug

– Ali nije isključeno da ce u baražu nadoknaditi zaostatak, ako dobije podršku glasača Demokratske partije Kosova, zato što je slična situacija i u Prizrenu i Gnjilanu, gdje kandidat Samoopredjeljenja ima prednost, ali će u baražu imati protivnike iz Demokratske partije Kosova. Očekuje se će ove dvije partije sklopiti sporazume o uzajamnoj podršci, koja će Samoopredjeljenje praktično ostaviti bez vlasti na općinskom nivou – pojasnio je Maliqi.

Dodao je da u svim općinama sa srpskom većinom, a kao što se i očekivalo ubjedljivo vodi Srpska lista.

– Velika pobjeda Albina Kurtija na općim izborima sada se pokazuje da nije bila njegova lična već ju je izvojevao zahvaljujući koaliciji koju je sklopio sa političkom grupom Vjose Osmani, aktuelne predsjednice Kosova, koja je praktično prepolovila glasačko tijelo Demokratskog saveza Kosova iz čijeg je rukovodstva bila isključena. Glasove koje je Osmani „poklonila“ Kurtiju, na lokalnim izborima većinom su se vratili DSK-u, partiju koju oni formalno nisu ni napustili, a u međuvremenu je ona reformisana. Ideološki ovaj dio glasačkog tijela je desne orijentacije pa nije mogao dugo ostati u savezu sa Kurtijem – zaključio je Maliqi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button