VijestiVjera

Ezani petkom i sa najveće njemačke džamije

Najveća njemačka džamija dobit će dozvolu da poziv na molitvu (ezan) emitira preko zvučnika petkom popodne, nakon što je postignut dogovor između Gradske uprave Kelna i muslimanske zajednice na ublažavanju restrikcija, objavio je ovaj njemački grad u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Svih 35 džamija u Kelnu dobit će dozvolu da emitiraju ezane u trajanju do pet minuta petkom između podneva i 15:00 sati, a sve u sklopu dvogodišnje inicijative.

Znak poštovanja

U ovaj program je uvrštena i Kelnska Centralna džamija, otvorena 2018. godine nakon što je postala mjesto isticanja protivmuslimanskih stavova ekstremno desničarskih stranaka, a koji su postali jači nakon povećanja dolaska tražitelja azila 2015. i 2016. godine.

„Dozvola za mujezinov poziv je za mene znak poštovanja“, objavila je na Twitteru gradonačelnica Kelna Henriette Reker.

Dodala je kako ezan treba pridružiti zvonima kelnske katedrale, najveće gotičke crkve sjeverne Evrope, kao zvukove dobrodošlice onima koji dolaze na glavnu željezničku stanicu grada.

„To pokazuje kako se različitost cijeni i kako ona živi u Kelnu“, istakla je Reker.

Najveća vjerska manjinska grupa

Tokom kontroverzi oko izgradnje velike džamije, pristalice ovog projekta su uvjeravali javnost kako neće svakodnevno emitirati poziv na molitvu, odnosno ezan koji se pet puta dnevno čuje u muslimanskim državama.

Iz Grada Kelna navode kako džamije koje traže dozvolu za emitiranje moraju poštivati pravila o glasnosti zvučnika, te obavijestiti susjede unaprijed.

U Njemačkoj živi približno 4,5 miliona muslimana, što je najveća vjerska manjinska grupa, navodi Reuters.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Info KS

Više iz rubrike

Back to top button