RegionVijesti

Ledi Bianku iz Albanije novi sudija Ustavnog suda BiH

Za novog stranog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) imenovan je Ledi Bianku iz Albanije, saopćio je Ustavni Sud BiH 5. oktobra.

“Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić dobio je obavijest predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Roberta Spana da je za novog međunarodnog sudiju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine imenovao Ledi Bianku, a u skladu sa odredbama Ustava BiH”, saopćeno je nakon sjednice Ustavnog suda BiH.

Ledi Bianku je, uz ostalo, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i vanredni profesor na Univerzitetu u Strazburu u Francuskoj. Bianku je, također, bio član Venecijanske komisije Vijeća Evrope za demokratizaciju.

Ustavni sud BiH sastoji se od devet članova. Četiri člana bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta), a dva člana Narodna skupština Republike Srpske (drugog entiteta).

Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

Odlazak stranih sudija i postavljanje domaćih na njihovo mjesto traže političke stranke iz Republike Srpske i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

Državnom parlamentu podnijeli su u februaru prošle godine Prijedlog zakona o isključenju stranaca iz Ustavnog suda BiH.

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, već duže vremena se zalaže za odlazak stranih sudija ističući kao oni rade isključivo za interese Bošnjaka.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button