KosovoVijesti

Žalbe potrošača se udvostručuju – rastu cijene, prodaju se proizvodi sa isteklim rokom

U prvih devet mjeseci ove godine, pritužbe potrošača su se udvostručile u odnosu na prošlu godinu. Veliki broj građana požalio se na poskupljenje kao i na prodaju proizvoda kojima je istekao rok trajanja, rekla je za Ekonomia Online Fatbardha Restelica iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP).

Fatbardha Restelica kaže da su 2020. godine primili preko 600 direktnih poruka građana koji su se žalili na nepravilnosti različite prirode.

“Samo tokom 2020. imali smo oko 500 direktnih poruka, dok smo od januara do septembra 2021., imali više od 600 poruka kupaca koji se žale na nepravilnosti. Dakle, osim što se udvostručio broj za sličan period ove godine, očekujemo da će do kraja ove godine dostići 1.000”, rekla je Restelica.

“Tokom pandemije, konkurencija je bila velike, kompanije su se žestoko borile među sobom za materijalne beneficije jer su imale velike gubitke tokom zatvaranja, što je uticalo na povećanje pritužbi. Žalbe su se uglavnom odnosile na cijene i prodaju proizvoda sa istekim rokovima trajanja u mnogim slučajevima.”

Građani izražavaju očaj, jer kažu da im se krše prava.

Fatmir Makolli kaže da je na policama tržnica naišao na mnoge artikle kojima je istekao rok trajanja.

Gani Musliu je također naglasio da su diskriminirani kao potrošači, a posebno su tokom pandemije primijetili da su cijene previsoko porasle.

“Cijene su se značajno promijenile, posebno tokom pandemije. Cijena nafte je veća od zemalja u regionu. Čak se i datumi isteka mijenjaju preko noći, kada otvorite vidite da je proizvod pokvaren.”

Lutfi Berisha smatra da bi se potrošači trebali više žaliti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button